Готвенето може да е лесно

На всеки му се е случвало да влезе с голямо желание в кухнята и да излезе от там разочарован. Причините за кулинарните ви неуспехи могат да бъдат най-различни. Представяме ви няколко съвета, които ще подобрят вашите готварски умения.

Инвестирайте

Остър нож, голяма дъска за готвене (най-добре две или три, които да ползвате за определени продукти), тигани, формички, тави. Качествената посуда е предпоставка за по-лесно и вкусно готвене.

Опознайте готварската си печка

Варенето, пърженето и печенето на ястията изискват, и се извършват на определени температури. Изключително важно е да познавате готварската си печка.

Не мъчете продуктите

Гответе спокойно. Не е необходимо, когато пържите месо да го обръщате. В резултат на прекаленото ви усърдие парченцата могат да залепнат или да се рападнат. Ако непрекъснато проверявате кекса във фурната дали се е опекъл, той със сигурност няма да бухне.

Дегустирайте

Докато готвите, опитвайте храната. Така вие можете допълнително да овкусите яденето или да добавите нещо, което липсва. Всяко ястие има определен вкус на различните етапи от готвенето, с времето ще се научите да ги разпознавате.

Прясно означава вкусно

Винаги, когато имате възможност използвайте пресни продукти. Ако това, което сте решили да готвите е замразено, го оставете да се размрази, а не го слагайте в микровълновата или директно в тигана. Чудите се защо рибата залепва върху тигана или тавата? Ами най-вероятно не е прясна.

Спазвайте рецептата

Даден продукт липсва и вие решавате да го заместите? А после се чудите защо ястието не ви се получава. Друго основна грешка е да печете на прекалено високи градуси. Месото ви винаги ще бъде прекалено сухо, ако го приготвяте на много висока температура. Кюфтета ви отвън са препържени, а отвътре сурови – намалете печката. В супата ви плуват мазни петънца – варите на прекалено ниска или високо температура.

Четете внимателно рецептата и следвайте указанията за продуктите, техните мерки и температурата на готвене.

Тайната е в подправките

Не се притеснявайте да използвате подправки. Най-вкусните ястия са овкусените. Експериментирайте с дресинга и можете да бъдете приятно изненадани.

Не се отказавайте

Дори и най-добрите готвачи са имали своите кулинарни провали. Никога не се отказвайте, ако това, което сте сготвили не отговаря на очакванията ви –опитайте отново. Нямо нищо по-вкусно и здравословно от домашно сготвената храна. Гответе с любов и няма как да се провалите!